Együtt, vagy külön?

Együtt, vagy külön?

Gyakran felmerül ez a kérdés fiatal párokban, amikor elkezdik közös életüket, vagy 40-50 évesen, amikor a szülők már gondoskodásra szorulnak.

Leginkább gazdasági megfontolásból döntenek a párok úgy, hogy valamelyikük szüleinél fognak lakni, így kevesebbet kell költeni a rezsire, többet lehet megtakarítani, hogy később saját lábra állhassanak, vagy el tudják látni a gyermekeiket, szüleiket egyaránt.
Együtt-boldogtalanMindannyian az eredeti családunkból hozott mintákból, szokásokból, értékekből, hibákból építkezünk, alakul ki bennünk, hogy mit szeretnénk a saját családunkban képviselni. De így van ezzel a párunk is! Egy közös életet, új családot kell létrehoznunk, mindkettőnk értékeit, hitét összecsiszolni, egybe gyúrni, fenntartani, fejleszteni, alkalmazkodni újabbnál újabb feladatokhoz, élethelyzetekhez.
Ez úgy sem kis feladat, hogy nem kell másokhoz alkalmazkodnunk, de úgy, hogy a befogadó családban érvényre juttassuk, amit mi szeretnénk, még nehezebbnek tűnik. Próbál megfelelni az ember, alkalmazkodni, és ha nem tudjuk érvényre juttatni az akaratunkat, egyre feszültebbé válunk és jön is a konfliktus!

Ismerek egy fiatal párt, akik az özvegy mamával éltek. A fel nem dolgozott gyászfolyamat következményeként, a mama ellenségeskedni kezdett a szomszéddal, majd a gyerekeket is bevonta panaszkodásával. A lánya és veje, meg akarta védeni a mamát, hittek neki, és mellé álltak a hadjáratában. Igen ám, de az éveken keresztül fennmaradó feszültség, gyermekek ide, vagy oda, megrontották a párkapcsolatukat. Most külön élnek, mert a lánya szerint, a mamát nem lehet magára hagyni, inkább a saját családját áldozza fel, az egyébként nem magatehetetlen, aktív édesanyjáért.

Véleményem szerint, mindenki a saját életéért felelős! A szülők támogatása addig támogatás, ameddig nem akarnak beleszólni a fiatalok életébe. Elmondani a véleményüket, saját példát elmesélni, tanácsot adni lehet, de a döntést a fiatalokra kell bízni és nem megkérdőjelezni, kritizálni azt!
Az idős szülők segítése pedig, csak addig a határig mehet, ameddig a saját családunk működését nem rombolja!
Együtt-dekülön

43db Segítő kérdés és ajánlás párkapcsolati problémák megoldásához.https://onmagamert.hu/kiadvanyok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tizenhat =