Én ismerem magam!?

Én ismerem magam!
Sokszor hallom ezt a mondatot, de tényleg ismeri magát az ember? Mi alapján határozzuk meg magunkat? A megszokott viselkedési sémáink alapján, mert tudjuk, milyen helyzetben hogy viselkedünk? Mások véleménye és visszajelzései alapján?

Azt kell mondjam, mindkettő nagyon fontos! Az, hogy megfigyeljük magunkat bizonyos helyzetekben, reakcióinkat, viselkedésünket. Ebben segíthet bennünket sok minden. Regények, filmek, horoszkópok, idézetek, személyiség tesztek, amelyek szereplőivel azonosulni tudunk, leírásai, eredményei alapján eldöntjük, mi jellemző ránk, mi nem, és kialakítunk magunkról egy képet. De ez, nem azt jelenti, hogy ugyan azt gondoljuk magunkról, mint mások rólunk.

A hozzánk közelálló emberek, családtagok, barátok, munkatársak véleménye, visszajelzései sokat jelenthetnek számunkra, de ennek veszélyei is vannak, és nem szabad mindent elhinni. Ha sokszor mondják valakinek, hogy pl. buta, nem képes valamire, egy ideig ellenkezik az ember, de ha sokat hallja, és számára fontos személy mondja (pl.: szülő, házastárs, főnök), egy idő után elhiszi magáról. Ezért nagyon fontos a reális énkép kialakítása, hogy ilyen esetek ne billentsenek ki bennünket. E mellett az is fontos, hogy kontroll személyek is legyenek mellettünk, akikben bízunk, barátok, rokonok, akik motiválnak, segítenek akkor, ha megpróbálnak minket lehúzni.

1454312346248-2016_05_23-08_01_14-utc

Ne bújjunk el magunk elől! A pozitív és negatív tulajdonságaink, készségeink ismerete, ha változtatni szeretnénk, lehetővé teszik, hogy tudjuk, miből kell kiindulnunk, mire kell figyelnünk, min kell változtatnunk.

Nekem az a véleményem, hogy az életünk során, minél többet tapasztalunk, tanulunk, annál többet változunk, fejlődünk és mindig újabb és újabb dolgot fedezünk fel magunkról. Az önismereti folyamat életünk végéig elkísér bennünket. Ha megakadunk, ne szégyelljünk segítséget kérni, coachtól, pszichológustól. Megspórolhatunk egy két kiborulást, akár megelőzhetjük a kiégést, depressziót.

43db Segítő kérdés és ajánlás párkapcsolati problémák megoldásához.https://onmagamert.hu/kiadvanyok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 7 =