Work-mánia

Work-mánia

Örök dilemma a munka és a családi élet összeegyeztetése. Még akkor is fejtörést okozhat, amikor egy pár egyedül él, nem kell senkihez sem alkalmazkodniuk, másra gondolniuk. Kialakul egy rutin, melyben általában mindkét fél megtalálja az egyensúlyt a két dolog között. De van, aki annyira elhivatott, hogy a család elé helyezi a munkát, esetleg túlórákat is vállal, hogy érvényesüljön, megfelelő anyagi hátteret teremtsen a családjának, figyelmen kívül hagyva azt, hogy pont a legfontosabb kapcsolatokat veszélyezteti távolléte.

work
Amint a gyermek, a szemünk fénye, kiegészíti az egyenletet, átalakulnak a szerepek. Anya egész nap otthon van, nincs más dolga, „csak” a háztartás vezetése, a gyermek és a család többi tagjának ellátása. Vannak nők, akiknek ez álmaik netovábbja, hiszen egy nő ezért nő, hogy a családjának éljen. Nem vágyik vissza dolgozni, hiszen minden kreativitását, energiáját, boldogságát a család adja. Vannak viszont olyan nők, akiknek ez nem kihívás, alig várják, hogy visszamehessenek dolgozni, mert az otthonlét beszűkíti őket és gondolkodásukat egyaránt. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ők nem jó anyák, csak mások az igényeik. A férfiak ilyenkor háttérbe szorulnak, vagy önként, vagy párjuk kérésére, kevesebb házimunkát végeznek, hiszen mire munkából hazaérnek, rendszerint minden kész van. Manapság egyre több férfi veszi ki a részét a gyermek körüli teendőkből, hogy párjuk kissé megpihenhessen. Ezt, magam is megerősítem, nagyon jól esik!
Aztán letelik a GYED, GYES, visszamegy a nő dolgozni, és feladatai megsokszorozódnak. Nehezen rendeződik vissza a család, a rendszer bővül, a munka előtt és után gyermekünket az oviba, iskolába, különórákra való szállításával. A házimunka általában, ezek mellett is, csak az ő feladatuk marad. Ja és mind ezek tetejében, legyen NŐ is.

Fontos, hogy már a gyermek születését megelőzően, beszéljük meg a párunkkal, hogyan tovább. Alakítsuk ki úgy az új rendszert, hogy mindkettőnknek megfelelő legyen! Hagyjuk, hogy más is hozzáférjen a teendőkhöz, és fogadjuk el, hogy nem vagyunk tökéletesek. Nem kell, azért mert családunk van mártírrá válnunk! Nagyon fontos a párbeszéd, a problémák, nehézségek egyeztetése, megosztása életünk párjával, hogy ne merüljünk le idő előtt, meg tudjuk tartani a kapcsolatunkat! A kapcsolatok nem működnek, hanem működtetjük őket, ez lebegjen a szemünk előtt.
Ha mindent megpróbáltatok, de nem sikerült a feladatok újra felosztását megtárgyalni, veszekedés, és válás helyett, forduljatok hozzám, segítek!

43db Segítő kérdés és ajánlás párkapcsolati problémák megoldásához.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenegy =